Chleb żytni z Guinessem i ziarnami kopru włoskiego

Czyli w zasadzie chleb piwny, ale następnym razem skorzystam z polskiego piwa słodowego. Ciemny, aromatyczny, bardzo smaczny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najpierw musimy zrobić tzw. sponge, czyli połączyć składniki po to, aby napęczniały i osiągnęły właściwą konsystencję.

Sponge:
195 gramów mąki pszennej 450
140 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej 2000
3 gramy drożdży instant
43 gramy wody
1 butelka (341 gramów) ciemnego piwa słodowego, ja użyłam Guinessa

Ciasto:
195 mąki pszennej 450
11 gramów soli
1,5 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
cały sponge

Robimy sponge: mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4 godziny aż masa się napowietrzy, a na powierzchni pojawią się bąbelki.

Robimy ciasto: Do sponge’u dodajemy mąkę, drożdże, sól i nasiona kopru włoskiego i mieszamy. Ugniatamy ręką 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i lepkie. Przekładamy ciasto do lekko natłuszczonego pojemnika. Przykrywamy i ma sobie przefermentowywać przez 1 godzinę.
Po godzinie przekładamy ciasto na omączony stół. Formujemy w kulkę i pozwalamy ciastu odpocząć przez 15 minut.
Po 15 minutach formujemy ciasto w ostateczny kształt (okrągły, podłużny, jaki chcemy) i przekładamy do koszyka do wyrastania złączeniem do góry.
Wyrastamy ciasto godzinę – półtorej. Jeśli prawie podwoi objętość, znak to, że czas piec.

Wyrośnięte ciasto nacinamy jak nam się podoba i przekładamy na patelnię żeliwną, kamień do chleba lub po prostu na blachę, na dno wstawiamy naczynie z gorącą wodą, a piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Pieczemy 20 minut z parą. Po 20 minutach wyjmujemy naczynie z wodą i dalej pieczemy przez 20-25 minut. Chleb jest gotowy, jeśli postukany o spód wyda głuchy odgłos.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s